Training voor kinderen met een lichamelijke beperking, hun opvoeders en gezinnen

Training en coaching
voor een krachtige autonomie

Hoe help je je kind met een lichamelijke beperking maximaal tot bloei te komen? Hoe zorg je dat je vooral hem of haar blijft zien, en dat die beperking niet méér wordt dan een onaangename jas?

Vaak komt gaandeweg heel onbewust en ongewild die beperking voorop te staan. En dat is zo zonde! Want wie is je kind? Welk lied zingt hij of zij? Hoe schep je ruimte voor zijn of haar intrinsieke beweging en drijfveren? In deze training kijken we daar samen naar, in hele brede zin. Met theorie en praktijk, leren en spelen. Samen met het hele gezin.

Stichting Flinder
Regien vertelt…

“Door mijn lichamelijke beperking heb ik als kind veel gemist. Mensen stonden er niet bij stil dat het voor mij ook belangrijk was om te weten hoe allerlei dingen aanvoelden. Pas vorig jaar heb ik voor het eerst herfstbladeren in mijn handen gehad… Ook kreeg ik als kind vaak te horen dat ik realistisch moest worden. Dat de dingen die ik droomde, voor mij niet haalbaar waren. Dat heeft veel voor me kapot gemaakt. Een kind met een handicap mag ook dromen, want uit dromen komt zoveel voort!

Als een kind de wereld niet kan ontdekken en niet mag fantaseren, wordt zijn of haar beperking onnodig veel zwaarder. Met deze training wil ik kinderen met een lichamelijke beperking en hun gezinnen helpen de beperking niet meer plek te geven dan nodig is.

Vanuit eigen ervaring maar ook vanuit jaren van studie wil ik gezinnen helpen om het kind te sterken in zijn autonomie en maximaal tot bloei te laten komen.”

 

Inhoud training

Tijdens de training staan we onder andere stil bij de volgende thema’s:

Gezinssysteem – In de zorg voor een gehandicapt kind bestaat het gevaar dat je als ouders niet puur papa of mama blijft, maar een verzorgende wordt. Vaak pakken ouders algauw de rol van coördinator van het zorgteam en worden ze binnen no-time een halve medische encyclopedie. Terwijl kinderen allereerst een vader en een moeder nodig hebben! Wanneer gaan je zorgtaken je ouderschap in de weg zitten? Hoe kan je dit voorkomen? Welke zorg kan je eventueel uitbesteden en hoe selecteer je dan goede mensen? Ook staan we stil bij de positie van broertjes en zusjes, want natuurlijk mogen zij niet ondersneeuwen.

Eigenwaarde en zelfrespect – Een kind met een beperking krijgt automatisch veel te maken met medisch ‘gedoe’. Van de revalidatiearts door naar de fysiotherapeut en met een beetje pech via de ergotherapeut langs de logopedist weer terug. Een kind dat veel functioneel wordt aangeraakt en bekeken, kan het gevoel krijgen dat hij of zij van alles en iedereen is, behalve van zichzelf. Het kind kan hierdoor eigenwaarde en zelfrespect verliezen. Hoe ga je hier als ouders mee om? Hoe sterk je je kind als individu? Welke medische zorg is echt nodig en zijn er misschien alternatieve manieren?

Ontwikkeling – Kinderen ontdekken vanzelf. Maar een kind dat niet uit zichzelf kan bewegen, loopt de kans belangrijke ervaringen te missen. Ervaringen die nodig zijn om te snappen hoe de wereld in elkaar zit en hoe je je ertoe verhoudt. Want door te rollen, tijgeren, kruipen en lopen ontdek je wat diepte, hoogte en breedte is. En door te voelen leer je wat hard, zacht, ruw en glibberig is. Ook voor een kind in een rolstoel is het belangrijk te weten hoe herfstbladeren knisperen in je hand, hoe glad een kopje aanvoelt, hoe het is om te stoeien. Hoe bied je dit op een natuurlijke manier aan? Tijdens de week gaan we hier ook zelf in oefenen en ervaren, door veel samen te spelen!

Aanraking – Weet je dat er een groot verschil is tussen liefdevolle en functionele aanraking? Kinderen met een lichamelijke beperking hebben veel te maken met functionele handen van verzorgers en artsen. En die voelen heel anders aan dan liefdevolle handen die je aaien, strelen of vasthouden. Daar staan we bij stil, want het is belangrijk om je als ouders bewust van te zijn. Daarnaast zullen we het hebben over het emotionele geheugen in je lichaam en gaan we concreet aan de slag met een aanrakingsmethode die rekening houdt met deze psychologische kant van aanraking.

En verder – Naast deze belangrijke onderwerpen komen er ook andere thema’s aan bod. Zoals hoe je de weg vindt in instantieland en hoe het nou zit met dat PGB. Ook zullen we het met elkaar hebben over gevoelige dingen als rouw en schuldgevoel. En gaan we aan de slag met het eigen geluid van jouw kind, want een handicap (bijvoorbeeld spasme) heeft invloed op je stem. In het intakegesprek vooraf kunnen jullie ook zelf onderwerpen of aandachtspunten aandragen.

Praktisch

De training duurt zeven dagen. We komen met meerdere gezinnen bij elkaar op een daarvoor geschikte locatie. Waar mogelijk verblijft elk gezin in in een eigen aangepast huisje. In de avond hebben we vooral theorie, overdag is er ruimte voor de praktijk: het oefenen en het spelen. Soms met de ouders alleen, soms met de kinderen erbij. Ook zijn er veel pauzemomenten ingelast waarop jullie als gezin tijd met elkaar kunnen doorbrengen.

Voorafgaand aan de training komt Regien Jongma als hoofdtrainer bij jullie thuis langs voor een intakegesprek. De training zelf geeft ze samen met een co-trainer. Na de training is er ruimte voor nazorg voor wie dat wil; we gaan in een huisbezoek graag dieper in op individuele vragen.

Meer informatie over de kosten en de data van de volgende training volgen binnenkort.

Deze training is uitstekend op maat te maken voor kinderen en jongeren die in een instelling wonen. In plaats van een week buiten de deur, komen we dan in kortere sessies bij jullie op locatie.

Een voorproefje

Tijdens de training zullen we onder andere een oefening doen met doeken. Het is een oefening waarbij je je bewust wordt van jezelf en er veel samengewerkt moet worden.

Op de filmpjes krijg je een indruk. Het is een bijzondere sensatie om vanuit het midden de doeken boven je te zien bewegen en de druk ervan op je lijf te voelen! Het is ook heerlijk om erin geschommeld of gejonast te worden.

Wil je meer weten of heb je vragen? We horen graag van je!

Stichting Flinder
Amersfoort
KvKnr: 78335159
Aangesloten bij branchvereniging:

bpsw