Training voor (betrokkenen bij) mensen met een verstandelijke beperking

Training en coaching
voor een krachtige autonomie

‘Je bent veel meer dan je beperking! ’

Een training voor de ouders, verwanten en/of groepsleiders van kinderen, jongeren en volwassen met een verstandelijke beperking, met een cognitief en emotioneel niveau vanaf een jaar of 10.

“Als je door je beperking jezelf en de wereld niet goed kunt ontdekken, wordt die beperking onnodig veel zwaarder. Met deze training wil ik ouders, verwanten en groepsleiders van mensen met een verstandelijke beperking, en ook hen zelf, helpen om de beperking niet méér plek te geven dan nodig is. Ik wil jullie graag helpen om hun autonomie te versterken en hen maximaal tot bloei te laten komen.’
Regien Jongma

 

Stichting Flinder
Regien vertelt…

“Door mijn lichamelijke beperking heb ik als kind veel gemist. Mensen stonden er niet bij stil dat het voor mij ook belangrijk was om te weten hoe allerlei dingen aanvoelden. Pas vorig jaar heb ik voor het eerst herfstbladeren in mijn handen gehad… Ook kreeg ik als kind vaak te horen dat ik realistisch moest worden. Dat de dingen die ik droomde, voor mij niet haalbaar waren. Dat heeft veel voor me kapot gemaakt. Een kind met een handicap mag ook dromen, want uit dromen komt zoveel voort!

Als een kind de wereld niet kan ontdekken en niet mag fantaseren, wordt zijn of haar beperking onnodig veel zwaarder. Met deze training wil ik kinderen met een lichamelijke beperking en hun gezinnen helpen de beperking niet meer plek te geven dan nodig is.

Vanuit eigen ervaring maar ook vanuit jaren van studie wil ik gezinnen helpen om het kind te sterken in zijn autonomie en maximaal tot bloei te laten komen.”

 

Inhoud training

Iedere mens heeft bijzondere capaciteiten en talenten. Dit geldt dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is heel belangrijk om niet de beperking, maar deze kwaliteiten voorop te zetten.
Je kunt je zoon, dochter of cliënt helpen door voorbij de beperking te kijken, en te werken aan (het bewustzijn van) hun talenten, aan het vertrouwen in zichzelf en de wereld, en daarmee aan hun eigenwaarde. Want iedereen met een verstandelijke beperking heeft het recht op een zo groot mogelijk gevoel van eigenwaarde en autonomie.
Vaak komt de beperking onbewust en ongewild voorop te staan. Bij jullie zelf én bij anderen, en dat is zo zonde! Hoe zorg je dat ze maximaal tot bloei komen? Dat ze als heel mens worden gezien, en niet als hun beperking? Wie zijn ze zonder die beperking? Hoe schep je ruimte voor hun intrinsieke beweging en drijfveren?

In deze training kijken we daar samen naar, in hele brede zin. Met theorie en praktijk, en met leren en spelen. Bij voorkeur met het hele gezin of de hele groep. Op de achterkant van dit blad vind je een overzicht van de resultaten van jullie deelname aan deze training. Meer informatie: https://www.stichtingflinder.nl/mensen-met-een-verstandelijke-beperking/.

Werkvormen

We bieden de training aan voor jullie als ouders, verwanten en/of groepsleiders, samen met degenen met een beperking. In verschillende vormen.
Voor een groep gezinnen als weekprogramma, waarbij jullie intern zijn gehuisvest, of als programma voor meerdere weekenden, waarbij jullie op en neer reizen. En voor instellingen als in-house training. Desgewenst is ook een individuele training mogelijk.
De opzet en invulling van een training wordt in overleg met de betrokkenen bepaald.

Prijs

De training wordt gegeven door Regien Jongma plus een assistent. De prijs is afhankelijk van de opzet en invulling van de training. Regien werkt principieel zonder honorarium, de prijs voor de overige kosten wordt bepaald in overleg met wie daarvoor verantwoordelijk zijn.

Na het volgen van deze training als ouder, verwante of begeleider van een mens met een beperking…

HOUDING

  • geloof je in hun authentieke zelf, dat ze er mogen zijn zoals ze zijn
  • ben je je meer bewust van je houding tegenover je naaste of cliënt: als volwaardig mens met eigen dromen en verwachtingen
  • ben je je er meer van bewust dat hun beperking niet het grootste drama in hun leven is
  • heb je geleerd te oefenen in het verdragen van hun beperking
  • durf je te rouwen om hun anders zijn
  • heb je geleerd geen sorry te zeggen voor hun beperking
  • heb je nagedacht over, en je doelen gesteld ten aanzien van, het voorkomen van medicalisering.

AANDACHT

  • ben je je bewust van het onderscheid tussen liefdevolle en functionele aanraking
  • heb je nagedacht over, en je doelen gesteld voor, hoe concreet om te gaan met dit onderscheid
  • heb je nagedacht over hoe zo efficiënt mogelijk om te gaan met de bureaucratie die nu eenmaal hoort bij het hebben van een kind met een beperking
  • heb je ervaringen kunnen delen met andere mensen die in een vergelijkbare situatie zitten.

TOEKOMST

  • ben je bewuster gaan nadenken over wie zij zijn en wat ze willen en kunnen zijn, los van hun beperking
  • ben je meer bewust gaan nadenken over de betekenis van het begrip ‘zelfstandigheid’
  • heb je nagedacht over een zo groot mogelijke autonomie voor hen, nu en in de toekomst
  • heb je geleerd om te dromen over hun toekomst, en om dat dromen te stimuleren
  • ben je je bewust van het verloop van hun ontwikkelingsproces
  • kun je je energie bewuster gebruiken
  • heb je nagedacht over wat te doen als de ouders, of eerst-verzorgende weg valt.

Wil je meer weten of heb je vragen? We horen graag van je!

Stichting Flinder
Amersfoort
KvKnr: 78335159
Aangesloten bij branchvereniging:

bpsw